در این مقاله از عسل هفت گل می خواهیم بدانیم کدام رنگ عسل طبیعی برای خرید بهتر است و درباره رنگ عسل طبیعی و پارامترهای آن و شیوه نگهداری تاثیرگذار بر رنگ آن توضیح دهیم. پس با ما همراه باشید.
رنگ عسل طبیعی چه چیزی به ما میگوید؟
به طور کلی رنگ عسل به منطقهای که کندوها در آن قرار دارند و گلهایی بستگی دارد که زنبور از شهد آنها نوشیده است. به همین دلیل رنگ عسل طبیعی میتواند از بی رنگ تا قهوهای تیره متغیر باشد.
از طرفی طعم عسل هم درست مثل رنگ آن به منبع شهد بستگی دارد. به همین دلیل از روی رنگ عسل میتوان حدسهایی در مورد طعم آن نیز زد.
به عنوان یک قاعده، عسلهایی که رنگ تیرهتری دارند از نظر مزه، طعم قویتری دارند. چون عسل های تیره معمولا مواد معدنی، اسید و خواص آنتیاکسیدانی بیشتری دارند و عسلهایی که رنگ روشنتری دارند طعم ملایمتری نیز دارند. عسلهای بهاره معمولا رنگ پریده هستند.
به عنوان مثال عسل آویشن نسبت به عسل گون خواص آنتی اکسیدانی بیشتری دارد و به همین دلیل است که از عسل آویشن برای درمان سرفه و گلودرد استفاده میشود.
اما نکتهی مهم این است که به جای اینکه فقط دنبال این باشیم که کدام رنگ عسل طبیعی برای خرید بهتر است باید به خواص درمانی عسل و همچنین سلیقه و ذائقهی خودمان توجه کنیم.
همچنین در مصرف عمومی عسل، آمریکاییها بیشتر رنگ روشن عسل که طعم ملایمتری دارد را میپسندند در حالی که مردم اروپا و ایران عسلهایی با رنگ تیرهتر که طعم به مراتب قویتری دارد را انتخاب میکنند.
رنگ عسل به چه پارامترهایی بستگی دارد؟
اگر چه رنگ عسل طبیعی بسیار وابسته به نوع گیاهی است که زنبور از آن تغذیه میکند اما گاهی مشاهده میشود که یک نوع عسل که از دو منطقه برداشت شده است چه از نظر رنگ و چه از نظر طعم و بو با هم متفاوت هستند. در نتیجه مکان کندو نیز حائز اهمیت است.
در بیشتر مواقع زنبوردار کندوهای خود را در مزارعی قرار میدهد که تا چشم کار میکند از یک نوع گل یا گیاه است. این نوع عسل که به آن عسل تک گل میگویند، معمولا از نظر طعم و رنگ در نقاط مختلف یکسان خواهد بود. مثل عسل آفتاب گردان، عسل کلزا
کندو در مناطق کوهستانی و دشت:
بعضی از زنبوردارن با کوچ دادن کندوهای خود و قرار دادن آنها در دل کوهستانها و دشتها، از گیاهان و گلهایی که به صورت طبیعی رشد کردهاند استفاده میکنند تا عسل تولید کنند.
در این حالت چون تمام پوشش منطقه به صورت ۱۰۰٪ از یک گیاه نیست، اسم عسل را بر اساس پوشش گیاهی غالب منطقه انتخاب میکنند. مثل عسل گون، کنار، لعل کوهستان، و اگر منطقه پوشش گیاهی غالب نداشته باشد اسم آن را عسل چند گیاه طبیعی یا همان چهل گیاه میگذارند.
طعم و رنگ عسل طبیعی که به این شیوه به دست میآید، منطقه به منطقه میتواند متفاوت باشد. حتی گاهی اوقات ممکن است عسل به دست آمده از دو کندو در یک منطقه نیز در این حالت با هم تفاوت داشته باشد. چون به هر حال زنبورها برای تولید عسل بر روی میلیونها گل مینشینند و ممکن است گلهایی که زنبورهای یک کندو از آن استفاده کردهاند با کندوی دیگر متفاوت باشد.
همچنین کندو عسل چیست را بخوانید
تاثیر شیوهی نگهداری عسل بر رنگ آن:
علاوه بر مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، شیوهی نگهداری عسل نیز میتواند بر روی رنگ آن تاثیر بگذارد.
رنگ عسل طبیعی به مرور زمان تیره میشود، به همین دلیل است که عسلی که تازه برداشت شده است نسبت به مشابه آن در سال گذشته کمی روشنتر است.
اگر عسل در مکان گرمی نگهداری شود رنگ آن تیره میشود.
نتیجه گیری:
پس همانطور که دیدیم رنگ عسل طبیعی نمیتواند عاملی تعیین کننده برای کیفیت عسل باشد و این که توجه خود را بر این مسئله قرار دهیم که کدام رنگ عسل طبیعی برای خرید بهتر است کاری بیهوده خواهد بود.