خواص عسل طبیعی و فواید آن باعث شده تا بسیاری از افراد این محصول طبیعی را وارد رژیم غذایی خود کنند. عسل یک غذای طبیعی بسیار کامل و سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است که خواص و فواید زیادی دارد که در طول تاریخ در میان مردم بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. حقیقت این است که این شیرین کننده طبیعی خواص بی شماری دارد، از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخمها یا سوختگیهای مختلف را میتواند درمان کند. در این مقاله به بررسی خواص عسل طبیعی خواهیم پرداخت.
خواص عسل طبیعی و فواید آن :
عسل خام در طول تاریخ به عنوان یک درمان و راه حل طبیعی برای بسیاری از بیماریها و مشکلات، استفاده شده است و دارای فواید بسیاری برای سلامتی، مصارف پزشکی و دارویی متنوعی است. حتی در برخی از بیمارستانها به عنوان درمانی برای زخمهای سطحی وعمیق استفاده میشود. بسیاری از این فواید سلامتی مخصوص عسل خام و حرارت ندیده است.
معمولاً عسلهای موجود در بازار و فروشگاههای مواد غذایی به صورت حرارت دیده و پاستوریزه هستند. گرچه این حرارت دادن به عسل موجب میشود تا مخمرهای مضر آن از بین برود، رنگ و بافت آن بهتر شود، مانع هرگونه تبلور و شکرک زدن آن شود و حتی عمر مفید و ماندگاری عسل را افزایش دهد، اما مقدار زیادی از مواد مغذی و ویتامینهای موجود در ترکیبات آن در طول فرآیند حرارت دادن از بین می رود.
اینجاست که شرکت عسل هفتگل با بهره گیری از تکنولوژی روز دنیا راه حل ویژه ای برای سالم سازی و حفظ مواد مغذی عسل دارد و آن حرارت دادن غیرمستقیم عسل از طریق آب گرم است!!! در واقع دراین روش عسل به وسیله ی حرارت کنترل شده و غیر مستقیم آب، حرارت دیده و تسویه و پاستوریزه می شود. ضمن اینکه مواد مغذی و خواص آن محفوظ می ماند…
لازم به تذکر است، با اینکه عسل خام خواص بیشتری دارد اما در شرایط بسته بندی بهتر است که این عسل بصورت خام به مشتری ارائه نشود و با این روش ویژه ی عسل هفتگل هم ماندگاری طبیعی بیشتری به عسل داده میشود و هم مواد مغذی آن حفظ میشود و هم باکتری های مضر احتمالی از بین می رود.
ویژگی های عسل :
عسل معمولاً دارای انواع مختلف در طعم، عطر، رنگ و بو، خواص و مزه است. انواع عسل بسته به عوامل و شرایط مختلف باهم متفاوت است.
رنگ عسل
عسل معمولاً ازرنگ زرد شفاف تا قرمز تیره، دارای رنگبندی است. رنگهایی نظیرزرد روشن، زرد کهربایی، قهوهای مایل به سبز و قرمز است که با توجه به رنگهای روشن و تیره آن به چهار گروه تقسیم میشوند. عوامل مؤثر در رنگ عسل معمولاً ترکیباتی چون کلروفیل، کاروتن، زانتوفیل و رنگدانههای گیاهی است که رنگ زرد، سبز، قرمز تیره یا قهوهای را درعسل ایجاد میکنند.
در سال 1930، محققی به نام تامسون در نیوزلند رابطه بین رنگ عسل و ترکیب شیمیایی آن را مورد مطالعه قرارداد. این تحقیقات اثبات کردند که در عسل تیره، میزان اسیدهای آمینه، قندها و مواد معدنی معمولاً بیشتر است. همچنین در گزارشاتی گفته شد که با افزایش مواد معدنی عسل به ویژه آهن، مس و منگنز رنگ آن به مراتب تیره میشود.
همچنین عسل و رنگ های متفاوت آن را بخوانید
بو و عطر عسل
عسل بسته به گرده ی موجود درآن بوی خاصی دارد. بوی عسل وقتی وارد دهان شده و خورده میشود بیشتر احساس میشود. عسلی که بیش از حد حرارت داده شود، بیشترمواد معطرخود را از دست میدهد در نتیجه بو و عطر کمتری خواهد داشت. لازم به ذکر است اگرعسل در کنار مادهای با بوی قوی نگهداری شود، قابلیت جذب بوی خارجی آن ماده را دارد. عموماً عسلهای تیره نسبت به عسلهای رنگ روشن دارای بوی تندتر و قویتر هستند.
ویسکوزیته عسل
خاصیت ویسکوزیته عسل به معنای خاصیت مقاومت آن در برابر سیالیت است و معادل کلمه ساختار در زنبورداری است. یک عسل سنگین معمولاً سیالیت کندی دارد، یعنی دارای ویسکوزیته بالایی است. گزارش شده است که عسلهای چسبناک با ویسکوزیته بالا به سختی در هنگام بیرون آوردن از سلول شانه خارج میشوند و تخلیه و تمیز کردن ظروف عسل به سختی انجام میشود. عسلهای تیره رنگ، ویسکوزیته بالایی دارند. عسلهای رنگ روشن و شل، دارای ویسکوزیته پایینتری به نسبت هستند. گفته شده است که میزان متعادل ویسکوزیته عسل بین 2652 تا 2914 است.
قوام عسل
نوع گیاهی که عسل از شهد آن گرفته میشود بر قوام عسل تأثیر میگذارد. شفاف یا کدر بودن عسل بستگی به این دارد که حبابهای هوا، نسبت آب و مواد کلوئیدی (ذرات کوچک) موجود در آن به چه اندازه کم یا زیاد باشد. گیاهانی که در مناطق گرم و خاکهای شنی سبک، رشد میکنند باعث تولید عسل با قوام وغلیظ تری می شوند. عسل تهیه شده از گلهای کوهستانی از نظر طعم وعطر، قویتر و برتر هستند.
عسل یک ماده مغذی بسیار مفید است که از تغییر شیمیایی شهد گرفته شده، از گلها و جوانههای میوه،.. توسط زنبورعسل تشکیل میشود و توسط آنزیم “اینورتاز” دراندامی از زنبورها به نام معده عسل، بلعیده میشود ودرسلولهای لانه زنبوری کندو قرار میگیرد.
در حالی که شهد در حال تبدیل شدن به عسل است، زنبورها به لطف آنزیم اینورتازی که دارند، ساکارز را معکوس میکنند و آن را به قندهای ساده به شکل فروکتوز و گلوکز تبدیل میکنند و آب اضافی را برای جلوگیری از تخمیر، تبخیر میکنند. عسلی که در سلولهای کندو قرار میگیرد و با پوشش مومی پوشانده میشود، به لطف سیستم تهویه ویژه زنبورها، به طعم و قوام مخصوص خود میرسد.
6 نظر در “خواص عسل طبیعی و فواید آن”
مقاله مفیدی بود ممنون از شما بابت نشر اطلاعات تخصصی
سپاس از شما جناب موسوی عزیز بابت ثبت دیدگاهتان
مثل همیشه خوب بود
ممنونم خانم تیموری عزیز شما لطف دارید
سایت شما عالیه مطالبتون جدید و خیلی کاربردی و مفیده
سپاس خانم کریمی شما لطف دارید