در این مقاله از عسل هفت گل سعی می کنیم به سوال مهمی که ذهن خیلی ها را درگیر کرده پاسخ دهیم که آیا عسل شکرک زده بخریم؟!
پس برای پاسخ به این سوال مهم لطفا با ما همراه باشید.
چرا عسل شکرک می زند؟ آیا عسل طبیعی شکرک میزند؟
در ابتدا شکرک زدن را با نام های رس بستن، رست بستن، کریستاله شدن، متبلور شدن هم می شناسیم که تماما به یک معنی می باشد و این تصور که مثلا رس بستن با شکرک زدن متفاوت است صحیح نیست.
بین ۷۰ تا ۸۵ درصد عسل از قند و باقی از آب و مواد دیگر تشکیل شده است. ساکارز، فروکتوز و گلوکز نام علمی قندهایی هستند که در عسل وجود دارند. بیشتر قند عسل از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است و در عسل های طبیعی کمتر از 5 درصد و در عسل های تغذیه ای چیزی بین 5 تا 15 درصد آن را قند ساکارز تشکیل میدهد.
همچنین به مقدار ناچیز از قندهای دیگر نیز در آن موجود است. این مقدمه را گفتیم تا علمی تر مبحث شکرک زدن عسل و یا به اصطلاح درست تر، رس بستن عسل را توضیح دهیم.
همچنین ساکارز عسل را بخوانید
عسل یک محلول فوق اشباع است زیرا مقدار زیادی قند (فروکتوز گلوکز ساکاروز و …) در مقدار کمی آب حل شده است. بنابر این مانند محلولهای فوق اشباع دیگر، حالت پایدار آن جامد می باشد و اگر در شرایط خاصی قرار گیرد از حالت محلول یا مایع خارج میشود.
از بین ۳ قندی که عسل را تشکیل میدهند، گلوکز تمایل زیادی به کریستاله شدن و خارج شدن از حالت محلول دارد. به همین دلیل اگر عسل در شرایط خاصی قرار گیرد گلوکز موجود در عسل از حالت محلول خارج میشود و باعث شکرک زدن عسل میشود.
این توضیحات را بیان کردیم تا بگوییم شکرک زدن عسل امری طبیعی و معمول است و به خاطر وجود گلوکز در عسل است و به هیچ عنوان دلالت بر بد بودن عسل ندارد. پس به طور خلاصه باید بگوییم که تمام انواع عسل، چه طبیعی، چه تقلبی و چه تغذیه ای ممکن است شکرک بزنند و نمیتوان از روی شکرک عسل، خوب یا بد بودن عسل را قضاوت کرد.
چه عواملی باعث زودتر شکرک زدن عسل می شود؟
احتمالا تجربه کردهاید که بعضی از عسلها زودتر و بعضی دیرتر شکرک میزنند.
چند عامل در شکرک زدن عسل موثر هستند: میزان گلوکز موجود در عسل، دمای محیط، میزان رطوبت عسل و ناخالصیهای عسل.
- همانطور که توضیح دادیم عامل اصلی شکرک زدن عسل، گلوکز موجود در آن است. بنابراین هر چقدر میزان گلوکز عسل بیشتر باشد احتمال زودتر رس بستن عسل بیشتر است. میزان گلوکز موجود در عسل بستگی به منطقه برداشت عسل و گلهایی که زنبور از آن تغذیه کرده است دارد.
- عامل مهم دیگر دمای محیط نگهداری عسل است. تحقیقات نشان میدهد که در دمای 7 تا ۱۵ درجه احتمال رس بستن عسل بیشتر است.
- میزان رطوبت عسل یکی دیگر از عوامل موثر است. هر چه قدر میزان آب موجود در عسل بیشتر باشد و عسل رطوبت بیشتری داشته باشد، احتمال رس بستن بیشتر میشود. به همین دلیل عسلهای شمال کشور معمولا زودتر شکرک میزنند.
4. عامل آخر وجود ناخالصی در عسل است. اگر ذرات موم یا ناخالصی در عسل وجود داشته باشد میتواند نقطه شروعی برای کریستاله شدن و شکرک زدن ایجاد کند. گلوکز موجود در عسل به این ذرات میچسبد و باعث میشود رشد کریستالها سریعتر شود.
8 نظر در “عسل شکرک زده بخریم!؟”
عالی بود جناب مدنی
ممنونم جناب علیزاده عزیز بابت ثبت دیدگاهتون
وای من هر چی عسل 🍯 میخریدم شکرک میزند میرختم دور🤔
😂😂اشکالی نداره خانم محبی، از این به بعد میتونید این کار رو انجام ندید
حسم رو به شکرک خوب کردید😁
😁😁
عالی
ممنونم پرنیا جان